Около 47 000 работници и служители в областите Шумен, Варна, Добрич,

...
Около 47 000 работници и служители в областите Шумен, Варна, Добрич,
Коментари Харесай

Министър Шалaпатова: Над 120 млн. лв. са предоставени за запазване на заетостта в Североизточна България

Около 47 000 служащи и чиновници в областите Шумен, Варна, Добрич, Разград и Търговище са били включени в претовареност през миналия програмен интервал с помощта на опциите за вложения в опазване и обезпечаване на нови работни места.

 

„ За миналия програмен интервал близо 4400 работодатели от Североизточна България са се възползвали от 120 млн. лева, обезпечени от европейските фондове и държавия бюджет за развиване на пазара на труда “, означи министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова на форума „ Възможности за пазара на труда в Североизточна България “.

 

Министър Шалапатова заяви, че за адаптиране на работната мощ към новите условия на пазара на труда за интервала 2023 – 2027 година е очакван забележителен финансов запас от над 1 милиарда лева за цялата страна. Средствата са обезпечени по Националния проект за поощряване на заетостта, Националния проект за възобновяване и резистентност и Програмата „ Развитие на човешките запаси “.

 

„ Част от схемите към този момент са отворени за кандидатстване и работодатели, в това число и от петте района в Североизточна България, могат да се възползват от опциите за финансиране на претовареност и образование. Разчитаме на тяхната интензивност, тъй като те са тези, които най-добре знаят какви качества би трябвало да има работната мощ, с цел да дава отговор на новите действителности на пазара на труда “, моли Иванка Шалапатова.

 

Временно изпълняващият изпълнителен шеф на Агенцията по заетостта (АЗ) Милена Георгиева показа пред участниците новите благоприятни условия за работодателите в района за развиването на пазара на труда и адаптирането на работната мощ, планувани в сегашния програмен интервал по Програма „ Развитие на човешките запаси “, Планa за въстановяване и резистентност и Националния проект за поощряване на заетостта 2023 година

 

Тя ги срещна и с услугите, които екипът на АЗ дава за тях. Специален интерес измежду работодателите провокира организирането на „ Ден на работодателя “ – мини борса, на която съответен шеф се среща с търсещи работа лица, най-често на място в предприятието.

 

Домакин на събитието беше регионалният шеф на област Шумен проф. Добромир Добрев. Форума почетоха посланикът на Република Турция Нейно Превъзходителство Айрин Секизкьок, представители на обществените сътрудници, работодатели.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР